Veilig meldklimaat?

Veilig meldklimaat?

De glastuinbouw wil gezien worden als een aantrekkelijke werkgever, die goede banen biedt, met een passend salaris en kansen voor brede inzetbaarheid. En dat alles in een veilige en vertrouwde werkomgeving. Binnen deze werkomgeving past ook een veilig meldklimaat, met een vertrouwenspersoon die beschikbaar is bij een eventuele melding of klacht over ongewenst gedrag. In de cao is geregeld dat ondernemers en medewerkers kosteloos gebruik kunnen maken van de vertrouwenspersonen van Stigas.

Waar is een vertrouwenspersoon voor?
Medewerkers kunnen bij de vertrouwenspersoon terecht met meldingen of klachten over ongewenst gedrag. Een vertrouwenspersoon is er voor de eerste opvang van de medewerker die hulp en advies nodig heeft. Hij of zij biedt een luisterend oor en begeleidt zo nodig de medewerker bij het zoeken naar een oplossing of het indienen van een klacht. De ondernemer dient er voor te zorgen dat bij de werknemers bekend is bij wie zij terecht kunnen in geval van een incident. Om problemen met belangen te voorkomen is het niet mogelijk om een eigen personeelsfunctionaris of bedrijfsarts als vertrouwenspersoon benoemen. Dit staat in de richtlijn van de Nederlandse Arbeidsinspectie.

Vertrouwenspersoon van Stigas
Binnen de glastuinbouw vervult Stigas de functie van vertrouwenspersoon. In de cao is geregeld dat ondernemers en medewerkers kosteloos gebruik kunnen maken van de vertrouwenspersonen van Stigas. Op de website van Stigas is meer informatie te vinden. Ook zijn er flyers beschikbaar over de vertrouwenspersoon glastuinbouw in diverse talen (Roemeens, Pools, Engels en Bulgaars) om werknemers te informeren.

Ondersteuning voor internationale medewerkers
Soms heeft een internationale medewerker hulp of advies nodig om een probleem op te lossen. In Nederland zijn er verschillende organisaties die daarbij kunnen helpen. Op de website van workinnl is meer informatie te vinden over hulp en ondersteuning voor internationale werknemers. Internationale medewerkers kunnen hier ook eventuele incidenten melden op de informatiepunten.

 

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel