Start 4e Autonomous Greenhouse Challenge

Start 4e Autonomous Greenhouse Challenge

De vierde editie van de Autonomous Greenhouse Challenge van Wageningen University & Research is gestart. Met behulp van kunstmatige intelligentie en machine learning gaan 23 teams uit de hele wereld de uitdaging aan om volledig geautomatiseerd dwergtomaten te telen.

Tot 31 mei speelt de wedstrijd zich af in een virtuele omgeving. De vijf beste teams gaan door naar de volgende fase, waar ze dit najaar bij WUR in Bleiswijk een eigen kascompartiment krijgen om echte dwergtomaten zo duurzaam mogelijk en volledig autonoom te laten groeien.

AI ondersteunt menselijke beslissingen
In hedendaagse kassen is het automatiseringsniveau voor de gewasproductie al hoog. Klimaatregeling en irrigatie zijn over het algemeen geautomatiseerd. Echter, beslissingen zoals de benodigde temperatuur in de kas, plantafstanden en oogstmomenten worden nog steeds door de telers zelf genomen. Gebaseerd op hun kennis en ervaring streven de telers naar een optimale opbrengst met een efficiënt gebruik van hulpbronnen. Dit proces is subjectief en arbeidsintensief, en vereist aanzienlijke ervaring. Kunstmatige intelligentie en machine learning kunnen een rol spelen in het verbeteren van besluitvormingsprocessen en de efficiëntie van de productie. De Autonomous Greenhouse Challenge kan de ontwikkeling van nieuwe, volledig geautomatiseerde technieken in de kasteelt helpen stimuleren. Er is deze editie voor de teelt van dwergtomaten gekozen, omdat een autonome teelt van tomaten de traditionele tomatenteelt met hoge draden in de toekomst mogelijk kan vervangen. Deze manier van telen is nu nog zeer arbeidsintensief.

Algoritmes bouwen
De eerste fase van deze editie van de Autonomous Greenhouse Challenge vindt plaats van 2 april tot 31 mei als een online challenge. Tijdens deze fase ontwikkelen deelnemende teams algoritmes op basis van trainingsafbeeldingen van dwergtomatenplanten. Deze algoritmes zijn ontworpen om diverse plantkenmerken te analyseren, waaronder plantlengte, bladoppervlakte, aantal vruchten en rijpheid.

Lees hier meer over de challenge

 

Bron: Wageningen U&R BU Glastuinbouw

Deel artikel



Meest gelezen