'Bloemen mooiste wat je iemand kunt geven'

'Bloemen mooiste wat je iemand kunt geven'

De gemeentes Zutphen, Den Haag en Amersfoort gaan ceremoniële bosjes bloemen weren. De bloemen zouden slecht voor mens en milieu zijn. Vanuit de sector, maar ook daarbuiten wordt met verbazing naar deze keuze gekeken.

"Mensen die dit soort dingen te roepen zijn nog nooit in een kas zijn geweest en weten niet waarover ze praten", laat sierteeltambassadeur Warja Abrosimova weten. "Dit soort journalistiek is niet nieuw en de sector moet met één stem naar buiten komen."

Maurice Wubben, onder andere verbonden aan Robocrops en presentator op Hortibiz Newsradio is het met haar eens. "Bloemen zijn het mooist wat je mensen kunt geven. Natuurlijk, lief en kleurrijk. En de latente mentale gezondheid en het genot dat een mooi groot boeket schenkt, is zeer onderschat", zo laat Maurice Wubben weten. "Mensen die roepen over gifbosjes zijn niet goed geinformeerd. Zij mogen natuurlijk hun mening verkondigen en gaan volledig voorbij aan de baten van het bosje. Om bloemen van plastic duurzaam te noemen is ook een bijzondere keuze. De bloemensector zal misschien wel wat kracht mogen bijzetten in het verkondigen van de natuurlijke boodschap."

Volgens Wubben heeft het Arjan Lubach-effect een erg vervelende nawerking. "Ik weet het niet, en vraag me wel af of ‘de sector’ destijds bij Arjan Lubach met een sterk tegengeluid is gekomen. Er zullen naar mijn verwachting altijd mensen bloemen blijven kopen. Maar een deel zal wellicht een andere keuze maken. Vergelijk het met vegetarisch eten. Er wordt veel over gesproken. Het werkelijke percentage bedraagt nog geen 5% en de vleesconsumptie stijgt nog steeds. De praktijk is toch altijd anders dan je als je de media volgt zou verwachten. Maar alertheid is hier zeker geboden. En een gefundeerde boodschap."

Ook bij WNL werd de keuze voor het afschaffen van de bosjes bloemen in twijfel getrokken. Ingrid Coenradie, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, liet in Goedemorgen Nederland weten dat 'we wel een beetje zijn doorgeschoten'.  "Als je nou wil dat mensen een beetje vertrouwen krijgen in de overheid en de overheid een beetje leuk vinden, ontneem ze dan niet dat bosje bloemen.” Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat de CO2-uitstoot voor een gemiddelde verse bos bloemen gemiddeld vier kilogram is. Ter vergelijking: dat staat gelijk aan twintig kilometer met de auto rijden, zo laat WNL weten.

Glastuinbouw Nederland en Bloemenbureau Holland laten weten met een reactie te komen, maar vooralsnog is die uitgebleven.

Bron:

Deel artikel