Gasaanvoer trekt aan, elektriciteit goedkoper

Gasaanvoer trekt aan, elektriciteit goedkoper

De prijsvorming bij elektriciteit is over het algemeen indirect van aard. Zolang er geen gebeurtenissen plaatsvinden die de elektriciteitsproductie direct beïnvloeden, volgen de termijnprijzen veelal andere markten. En dan met name die van gas en emissierechten. Zo ook in de afgelopen twee weken, meldt AgroEnergy.

Ook hier is het augustus-2024 contract met gas gedempt mee gedaald van ruim 72 tot 67,5 €/MWh. Net als bij gas, hoe verder de termijn in de toekomst, hoe kleiner de daling is. Ook het 2025-jaarcontract staat met 85,9 €/MWh bijna twee euro lager dan aan het einde van de vorige maand. De jaren daarna noteren juist licht hoger dan twee weken geleden. De prijsdalingen zijn minder dan bij gas, aangezien in dezelfde periode de EUA-prijs per saldo juist iets is gestegen.

De markt voor emissierechten heeft zoals genoemd een wat tegendraadse opgaande beweging gemaakt. Het leidende December-2024 contract noteerde op de laatste handelsdag van juni een laagste prijs van 66 €/ton. Deze dag liet al een behoorlijke volatiliteit zien, want later op de dag werd het contract zelfs voor meer dan 68 €/ton verhandeld. Dat markeerde de start van een aantal dagen van verdere prijstoename. Midden vorige week stond de 72 €/ton zelfs even op het scherm. Als mogelijke verklaring voor deze volatiliteit zijn de onzekere ontwikkelingen rondom de Franse verkiezingen genoemd. Maar dat is niet geheel duidelijk. Inmiddels lijkt de rust weer enigszins weergekeerd, aangezien het genoemde termijncontract weer is teruggezakt naar de 68 €/ton. Zoals benoemd, per saldo nog wel licht hoger dan twee weken geleden. De vraag is nu wel of de dalende trend die in de maand juni zichtbaar was, zich deze maand verder zal voortzetten.

EPEX spotmarkt
Eind vorige week en in het weekend werden de spotprijzen voor elektriciteit grotendeels gedrukt door het overvloedige windaanbod. Vrijdag 5 juli kwamen de uurprijzen tot 19u niet boven de 40 €/MWh uit. Opvallend was wel dat ze gedurende de middaguren nauwelijks negatief werden. Vrijdagavond nam de wind iets af, waardoor de EPEX uurprijzen tussen 20 en 22u opliepen tot bijna 133 €/Mwh. Gedurende de daaropvolgende nacht daalden ze weer rap richting nul. Zaterdag van 10 tot 20u waren er wel negatieve prijzen (tot -116,61 €/MWh). Wat verder opviel, was dat vanaf zaterdag einde middag de uurprijzen voor 24 achtereenvolgende uren tussen de -22,62 en 18,47 €/MWh lagen. Met een gemiddelde waarde van bijna -3 €/MWh. Overigens had de helft van deze uren had een negatieve waarde.

Na het weekend was er weer sprake van het inmiddels vertrouwde uurpatroon. De nachtelijke uren gemiddeld ruim 80 €/MWh. De ochtendpiek ruim 100 €/MWh. De middaguren de welbekende afname naar nul. In de avonduren was de spreiding, wederom door de wind, het grootst met de duurste uren eveneens van 20-22u. Maandag was de hoogste uurprijs zelfs bijna 250 €/MWh, op dinsdag was het duurste uur ‘slechts’ 143 €/MWh.

Gasaanvoer trekt aan
De gasaanvoer naar Europa lijkt door de verminderde vraag vanuit Azië wat aan te trekken. De Noorse aanvoer is al weken vrij constant en er is voorlopig geen noemenswaardig onderhoud gepland. Verder worden er voor de komende week vijf LNG schepen verwacht bij de Nederlandse terminals. In de afgelopen week waren dat er slechts twee.

Vooral voor het komende weekend is de verwachting dat de spotprijs voor elektriciteit flink zal wegzakken. De markt schat in dat de gemiddelde EPEX-prijs 35 tot 40 €/MWh zal uitkomen. Dat komt doordat er veel meer wind wordt verwacht, oplopend tot 4 Beaufort op land.

Zolang de temperatuur in Noordwest Europa gematigd zijn en de hoge zomerse temperaturen uitblijven, kan dit de termijnprijzen van elektriciteit verder neerwaarts drukken, aangezien de elektriciteitsvraag voor koeling zolang beperkt zal blijven. Daarnaast zijn veel stuwmeren, vooral in Centraal Europa, door de grote hoeveelheid neerslag voller dan gemiddeld. Het grotere aanbod aan waterkracht kan een verder prijsdrukkend effect hebben.

 

Bron:

Deel artikel