Duurzame teelt van waterlinzen onderzocht

Duurzame teelt van waterlinzen onderzocht

HAS Green Academy zet deze maand enkele onderzoeksprojecten in het zonnetje waar met verschillende partners aan wordt gewerkt. Zoals het project Duurzame eiwitten: eendje meer.

Vanuit het lectoraat Eiwittransitie in Voeding onderzoekt de HAS samen met andere kennisinstellingen en MKB-bedrijven hoe we waterlinzen (eendenkroos) op een rendabele manier naar de consument kunnen brengen. Het ultieme doel is een optimale en duurzame teelt van waterlinzen in Nederland, inclusief de verwerking in voedingsproducten. Het lectoraat richt zich specifiek op het onderzoeken van verschillende droogtechnieken en het verbeteren van de kwaliteit van de waterlinzen.

Om de huidige wereldbevolking te kunnen voorzien van duurzame eiwitten is er een transitie gaande, van minder dierlijk eiwit naar meer plantaardig eiwit. Het liefst worden deze eiwitten dan ook geput uit lokale bronnen. Waterlinzen kunnen hier een grote rol in spelen, voornamelijk vanwege de hoge nutritionele waarde en een relatief snelle en gemakkelijke kweek. Waterlinzen zijn van zichzelf een zeer eiwitrijk gewas en hebben hierdoor een vergelijkbaar eiwitpotentieel als peulvruchten, zoals erwt, faba, en mogelijk zelfs soja. Bovendien zijn Waterlinzen rijk aan RuBisCo, een eiwit dat rijk is aan essentiële aminozuren.

Om de nog niet bestaande grootschalige teelt van waterlinzen in Nederland te stimuleren, wordt er in dit project aan 4 thema’s gewerkt. In werkpakket 1 wordt de business case en LCA rondom de teelt onderzocht door het opzetten van een pilot-schaal productiesysteem. Vervolgens wordt er in werkpakket 2 gekeken naar rendabele droog technieken en verschillende methoden om de (sensorische) kwaliteit van de biomassa te verbeteren. In werkpakket 3 worden de nutritionele en functionele eigenschappen van waterlinzen onderzocht, waarbij ook verschillende applicatie mogelijkheden worden verkend in hoogwaardige voedingsproducten. Het laatste werkpakket (4) richt zich voornamelijk op kennisdisseminatie. Het ventileren van alle ontwikkelingen rondom deze praktijkrelevante innovatie is van groot belang zodat de maatschappij optimaal meekrijgt dat waterlinzen een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan de actuele transitievraagstukken waar Nederland voor staat.

Lees hier meer over het project

Bron: HAS Green Academy

Deel artikel