Partijen gaan aan de slag met bijdrage Katapult

Partijen gaan aan de slag met bijdrage Katapult

Om de samenwerking tussen bedrijfsleven en het beroepsonderwijs in de glastuinbouw te versterken, heeft een consortium van Hogeschool Inholland, Lentiz (MBO Westland, MBO Oostland en MBO Barendrecht) en de stichting Greenport Horti Campus (GHC) een financiële bijdrage gekregen vanuit het Nationaal Groeifonds voor het GHC-Katapultprogramma. Inmiddels zijn er met de bijdrage diverse praktijkprojecten van de grond gekomen, waarin mbo- en hbo-studenten samenwerken met partners uit het werkveld.

Frank van der Helm, Jeroen Sanders (beiden Inholland) en Sjoerd Nieboer (Lentiz) geven in KAS Magazine een update over de samenwerking tussen hbo en mbo. Daarnaast vertelt Bart van der Valk van paprikakwekerij Zwingrow over een onderzoek naar opbrengst- en kwaliteitsverlies dat door studenten wordt gedaan.

“Een van de doelen binnen het GHC-Katapultprogramma is de aansluiting tussen mbo en hbo te verbeteren”, begint Frank van der Helm, associate lector en docent bij de opleiding Tuinbouw & Agribusiness van Hogeschool Inholland. “Dat is niet eenvoudig, omdat je te maken hebt met een andere onderwijsstructuur, leerdoelen, vakken en roosters. Die aansluiting vinden is een geleidelijk leerproces, waar we al jaren in zitten met MBO Westland en binnenkort ook met MBO Oostland. Wat betreft praktijkprojecten moet je samen goede afspraken maken over wie wat gaat doen binnen een project, aansluitend bij de leerdoelen van hbo- respectievelijk mbo-studenten. Daarnaast is het roostertechnisch een uitdaging om studenten van verschillende opleidingen op hetzelfde moment op dezelfde plek te laten zijn. Door de bijdrage van het Nationaal Groeifonds aan het GHC-Katapultprogramma kunnen we nu al in het voorstadium samen gaan zitten en kijken hoe we een bepaalde opdracht gezamenlijk kunnen aanpakken, terwijl we dat eerder pas deden als we al in grote lijnen ons eigen plan hadden getrokken”, legt Van der Helm uit. “Ook gaan we met de bijdrage van het Nationaal Groeifonds in 2025 ons onderwijscurriculum updaten, waarin veel meer ruimte voor praktijkleren komt.”

Lees hier verder

Bron: KAS Magazine

Deel artikel