Studenten en bedrijven leren en innoveren samen

Studenten en bedrijven leren en innoveren samen

Hoe kun je de samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs nog meer stimuleren? Een mooi voorbeeld daarvan is het Greenport Innovation and Learning Labs (GRILL), dat sinds begin dit jaar pilotprojecten draait met ondernemers en onderwijsinstellingen. Via dit programma werken studenten en bedrijven op Brightlands Campus Greenport Venlo samen aan concrete onderzoeksvragen uit de praktijk.

Campusbewoners Innoveins Seed Solutions, Botany, Brightlabs en Compas Agro hebben vorig jaar de koppen bij elkaar gestoken om samen na te denken over hoe ze nóg aantrekkelijker kunnen worden voor studenten, bijvoorbeeld door meer en beter samen te werken. Daaruit is het programma Greenport Innovation and Learning Labs gerold. Via dit project gaan onderwijs en bedrijfsleven met elkaar samenwerken aan concrete onderzoeksvragen die bij bedrijven leven.  

Agrofood
Op Brightlands Chemelot Campus loopt er al lange tijd een soortgelijk programma, dat heel succesvol is: Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL).  De programma’s van CHILL richten zich op een leven lang ontwikkelen en zijn de springplank naar succes voor de leiders en werknemers van morgen. Op 4 september hebben Brightlands Campus Greenport Venlo en CHILL de handtekening gezet onder een intentieverklaring om samen te gaan ontdekken hoe CHILL ook in Venlo kan gaan landen. Maar waarbij de focus van CHILL op chemie, materialen en circulariteit ligt, kiest GRILL voor gezonde en duurzame voeding en future farming. De studenten krijgen via dit nieuwe programma de kans om samen met bedrijven en organisatie te werken aan echte vraagstukken uit de praktijk. Studenten leveren hierdoor een bijdrage aan de regio, bedrijven kunnen op een laagdrempelige manier innoveren én de betrokken opleidingen zetten hun kennis en kunde in voor de regio.

Talenten boeien en binden
Een van de drijvende krachten achter GRILL is Niels Peeters, directeur van campusbewoner Innoveins Seed Solutions. “We hadden als bedrijven behoefte aan instroom en continuïteit van studenten en dit kun je alleen voor elkaar krijgen door een goede koppeling te maken tussen bedrijven en kennisinstellingen. Dat hopen we via GRILL voor elkaar te krijgen. Het gaat hierbij niet alleen om de samenwerking rondom innovatievraagstukken. Via GRILL maken studenten ook kennis met de campus en de bedrijven op de campus. Deze studenten zijn onze werknemers van de toekomst, dus het is goed dat ze zien wat er hier allemaal mogelijk is zodat ze - in de toekomst - ook in de regio blijven werken en wonen. Het gaat dus ook echt om talenten boeien en binden.”

Lees hier meer

Bron:

Deel artikel