Eerste Kamer akkoord met fiscale maatregelen

Eerste Kamer akkoord met fiscale maatregelen

De kogel is door de kerk. De Eerste Kamer heeft dinsdag 20 december de Wet fiscale klimaatmaatregelen glastuinbouw officieel goedgekeurd. Een overgrote meerderheid van de senatoren stemde in met het verlengde afbouwpad van 10 jaar voor het verlaagd tarief tuinbouw. Ook is de jaarlijkse herbeoordeling van de inperking van WKK-vrijstellingen een feit. Glastuinbouw Nederland is blij met de zegen van de Senaat, die tevens groen licht gaf voor het Klimaatfonds. Dit geeft telers de benodigde duidelijkheid over het transitiepad, al zullen vanaf 2027 de kosten sterk toenemen.

In de laatste zitting voor Kerstmis stemde de Eerste Kamer over het Belastingplan 2024. Onderdeel hiervan was ook de Wet fiscale klimaatmaatregelen glastuinbouw. Het voorstel dat op tafel lag vormde op initiatief van ChristenUnie, VVD en CDA in de Tweede Kamer een forse aanpassing van het oorspronkelijke kabinetsplan. Een grote meerderheid van de Eerste Kamer accordeerde het verlengde afbouwpad voor het verlaagd tuinbouwtarief en de jaarlijkse herbeoordeling van de WKK-vrijstellingen. Het eerdere plan van het kabinet om deze versoepeling in WKK-maatregelen te financieren met een hogere CO2-heffing is daarmee passé. Alleen de senatoren van PVV, FvD en SGP steunden het wetsvoorstel niet.

Fiscale duidelijkheid
Glastuinbouw Nederland is blij met het fiat van de Eerste Kamer voor deze twee belangrijke verzachtingen. Met name kleinere en middelgrote telers krijgen zo meer tijd om zich aan te passen aan deze nieuwe fiscale situatie, die beter past bij het karakter van de glastuinbouw dan een degressief stelsel. Dit wetsvoorstel geeft de benodigde duidelijkheid: telers weten met de rekentool waar ze aan toe zijn de komende jaren en kunnen daar op acteren. Niettemin maakt Glastuinbouw Nederland zich zorgen over de sterke stijging in energiekosten vanaf 2027. De organisatie blijft constructief in gesprek met het kabinet om een oplossing te vinden voor deze knellende situatie vanaf 2027.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel



Meest gelezen