Potanthurium Kas 2030 bleef compact in winter

Potanthurium Kas 2030 bleef compact in winter

In Kas 2030 bij Wageningen University & Research in Bleiswijk worden vier gewassen geteeld zonder emissie van CO2, water en nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen. Aan het einde van de eerste winterteelt (2019-2020) moesten de onderzoekers constateren dat de bloemsteeltjes zeer sterk strekten onder de 200 µmol/m2.s LED belichting. Afgelopen winter (2020-2021) is (bijna) alles uit de kast gehaald om een compacte plant te telen. Met succes, zo blijkt uit de vergelijking met partijen van dezelfde leeftijd uit de praktijk.

Het telen onder hoge intensiteit LED-belichting, die werd gebruikt tot 16 uur per dag met een daglichtsom van 10 Mol per dag (evenveel als in de zomer), resulteerde vorige winter in een enorme versnelling van de teelt en zeer bloemrijke planten. De plantvorm werd echter ontsierd door een sterke strekking van de bloemstelen, die hoog boven het blad kwamen te staan. Dit was al bekend bij belichten met SON-T, zelfs bij veel lagere intensiteiten. Op basis van literatuur is de teeltstrategie voor de tweede winter aangepast met als doel evenveel snelheid en bloemen, maar geen overmatige strekking van de bloemsteel.

Hiertoe is de daglengte teruggebracht naar 12 uur/dag en de lichtsom strak op 9 Mol/dag gehouden. Ook is teruggegaan in de streefconcentratie CO2 in de kaslucht, aangezien uit onderzoek met snijanthurium in 2010 was gebleken dat hogere concentraties CO2 tot langere bloemstelen leiden. Onderzoekers teelden met een lagere etmaaltemperatuur (22oC in plaats van 23oC). Eigenlijk, van alles mocht het een beetje minder zijn.

Lees verder op de website van Kas als Energiebron

Bron: Kas als Energiebron

Deel artikel