Structurele aanpak van criminaliteit in sierteelt

Structurele aanpak van criminaliteit in sierteelt

De Uitvoeringsagenda 2022 van de Weerbare Sierteeltsector is op 7 maart besproken, waarmee invulling wordt gegeven aan de blijvende aanpak van ondermijnende criminaliteit in de sierteeltsector. In het manifest dat begin december werd vastgesteld, hebben gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, de Regionale Informatie- en Expertisecentra (RIEC's), Douane Schiphol en Royal FloraHolland afspraken gemaakt over hoe die samenwerking wordt ingevuld. Met de komst van de Uitvoeringsagenda is het programma overgegaan in een blijvende samenwerking.

In de Uitvoeringsagenda 2022 staan de activiteiten voor komend jaar. Er wordt onder andere ingezet op veilige meldprocessen bij drugsvondsten, handreikingen voor ondernemers om zichzelf weerbaarder te maken en verbinding met andere mainports zoals Schiphol en de Rotterdamse Haven. Dit gebeurt in samenwerking met het Rijk, waarbij minister Ye?ilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid toewerkt naar een integrale aanpak van internationaal georganiseerde en ondermijnende drugscriminaliteit, die onze mainports en logistieke infrastructuur misbruiken voor illegale praktijken. Waar het accent in de programmaperiode vooral lag op de veilinglocaties van Royal FloraHolland, zal vanaf 2022 de scope sierteelt-breed liggen. De aangesloten partners gaan ondernemers faciliteren met campagnes, e-learnings over het herkennen van ondermijnende criminaliteit en handreikingen voor het treffen van maatregelen.

Centrum Weerbare Sierteelt in gebruik genomen
Op 7 maart is op de locatie van Royal FloraHolland in Aalsmeer ook het eerste Centrum Weerbare Sierteelt in gebruik genomen. Het centrum biedt werkplekken voor medewerkers van de samenwerkingspartners en faciliteiten voor overleg. De verwachting is dat intensiever persoonlijk contact een impuls geeft aan een slagvaardige aanpak om ondermijning in de keten tegen te gaan. De intentie is om ook op de andere exportlocaties van Royal FloraHolland centra op te richten.

Steven van Schilfgaarde, CEO Royal FloraHolland: "De sterke exportpositie van de sierteelt heeft ook een keerzijde. Onze sector is kwetsbaar vanwege de efficiënte internationale logistiek. Naast samenwerking met gemeenten en opsporingsinstanties is nauwe betrokkenheid van andere partijen in de sector, zoals exporteurs en transport, noodzakelijk. Dat is de volgende stap. Alleen met elkaar kunnen we zorgen voor een integere sector en ondermijning tegengaan."

Bouke Arends, burgemeester van Westland en voorzitter van de sierteelttafel benadruk het belang van blijvende samenwerking: "Elke kilo drugs die niet gevonden wordt in Rotterdam of Amsterdam vindt een weg naar het achterland van Europa via de logistieke systemen van onder andere de sierteeltsector. Hier moeten in gezamenlijkheid barričres voor worden opgetrokken. Niet tijdelijk, maar structureel."

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikel