'Dynamisch belichten wordt snel standaard'

'Dynamisch belichten wordt snel standaard'

“De transitie naar LED is verbazingwekkend snel gegaan, het is nu al mainstream. En in het vervolg daarop is dynamisch, regelbaar licht ook bijna de standaard aan het worden.” Dat zegt Louis Brun in een exclusief interview met Hortibiz Daily World News. Brun is mede-oprichter en CEO van Sollum Technologies uit Montreal (CA) dat is gespecialiseerd in dynamische belichtingssystemen.

Het Canadese bedrijf, biedt geavanceerde LED-belichtingsoplossingen die zijn ontworpen voor de specifieke behoeften van verschillende gewassen in de glastuinbouw. “Het gaat zo snel. Twee jaar geleden moesten we aan onze klanten nog uitleggen wat dynamisch belichten inhoudt, inmiddels vraagt iedere teler erom. Het wordt gewoon een voorwaarde om de belichting flexibel te kunnen bedienen”, merkt Brun op, met enige verbazing over snelle verandering in de markt.  
Noord-Amerika is de thuisbasis voor de toeleverancier uit Montreal. Brun verwacht dat in 2025 de focus zal liggen op verdere uitbreiding van de koploperspositie in slimme verlichting op deze markt. “Maar we zijn ook klaar voor Europa. Momenteel zien we een groeiende interesse van tuinbouwbedrijven uit Europese landen. Er lopen diverse aanvragen van telers van bloemen, aardbeien, tomaten, komkommers en paprika’s”, vertelt de CEO.

Uniek Belichtingssysteem
Sollum Technologies loopt voorop met hun innovatieve SUNaaS platform, dat telers een flexibele en dynamische controle geeft over hun assimilatiebelichting. Het Sollum-pakket bestaat uit slimme lampen die volledig programmeerbaar zijn via het SUNaaS platform en daarnaast uitgebreide service van de ‘smartsupport specialisten’. Zij geven advies over de optimale belichtingsstrategie voor elke kasteelt. Dat AI een belangrijke rol speelt in de producten van Sollum zal geen verbazing wekken. “Ons systeem is al vanaf de basis ontworpen met AI in elke lamp. Ook in het besturingsplatform zit een AI-algoritme, die helpt om een lichtoutput te geven die optimaal is voor elk gewas en ook voor elk moment en fase in de teelt” Legt Brun uit. Aangezien het een zelflerend systeem is, worden teeltvoorspellingen aangevuld met recente metingen van onder meer de lichtintensiteit en het spectrum en de reactie hierop van het gewas. “We bouwen dus steeds meer historische datasets op waarmee we het platform laden. Daardoor kan het systeem steeds betere besluiten nemen over de ideale belichting.”

Belichtingsstrategie
Bij de service van Sollum naar de klanten hoort ook het advies over het optimale gebruik van het belichtingssysteem. “We willen dat telers de flexibiliteit van hun belichting maximaal benutten door het af te stemmen op bedrijfsspecifieke factoren. Dat begint met gewastype, de geografische ligging en het klimaat. De beschikbaarheid van natuurlijk licht hangt immers af van de breedtegraad op aarde”, aldus Brun. Maar de strategie kan nog geavanceerder. “Ons systeem kan je aanpassen aan de dynamiek van de verschillende groeistadia. Eerst stem je de belichting af op de wortelontwikkeling, later op bloei, zetting, stengelvorming, vervolgens op productie als het gewas volgroeid is. Het is een dynamische aanpak, waarmee we ons ook onderscheiden.” Het komt er dus op neer dat de lampen van Sollum zich aanpassen aan de teelt en de kas en niet andersom. Er zijn ook situaties waarin telers hun belichting willen instellen op de actuele energiekosten, in plaats van op de maximale plantprestaties. “Daarom hebben we een module in ons platform opgenomen die een belichtingstrategie uitstippelt op basis van de gunstigste energiekosten”, licht Brun toe.
 
Samenwerking en Innovatie
De kennis over de beste belichtingsstrategie, de belichtingsintensiteit en het juiste spectrum per gewas zijn wereldwijd nog volop in ontwikkeling. Sollum werkt daarom samen met kennispartners zoals Delphy uit Nederland om voortdurend nieuwe kennis en inzichten te integreren in hun besturingsplatform. Brun: “Dit stelt klanten in staat om snel te profiteren van de nieuwste technologische ontwikkelingen. Wij passen daarvoor de software aan. Dat kan snel en is veel minder ingrijpend dan wanneer je de hardware, de lampen zelf, moet aanpassen.”

Bron:

Deel artikel