HortiQ-certificaat voor Glasimport Greenhouses

HortiQ-certificaat voor Glasimport Greenhouses

Het was een van zijn speerpunten toen hij begin 2022 officieel volledig eigenaar werd van Glasimport Greenhouses: het HortiQ-certificaat behalen. Op dinsdag 30 juli was het zover in Kwintsheul. Die dag kreeg Lucien Knetemann het certificaat uit handen van HortiQ-voorzitter Hans van der Salm. Dat gebeurde na een opvallend traject. Niet alleen omdat het proces tot certificering slechts drie maanden in beslag nam. Ook omdat Lucien zelf de tijd nam om de procedure te doorlopen. "Daardoor heb ik een aantal processen in het bedrijf kunnen verbeteren."

De naam Glasimport Greenhouses is wereldwijd bekend als leverancier van tuinbouwglas, met name de diffuse variant die onder de merknaam Vetrasol wordt verkocht. "Het is een merk dat alleen wij verkopen", zegt Lucien Knetemann. "Vetrasol is ook een van de producten waardoor we goed in de markt bekend staan. Het is een diffuus glas dat zich onderscheidt door de consistentie, de lichttransmissie en de leveringsbetrouwbaarheid. Het wordt in Duitsland gefabriceerd. We hebben daardoor niet te maken met extreem hoge prijzen voor vracht."

Ook als handelsonderneming draagt Glasimport Greenhouses bij aan de verdere evolutie van diffuus glas. "Daar spelen wij zeker een rol in, door markt en productie bij elkaar te brengen. We spreken met tuinders, we spreken met kassenbouwers en met de WUR. De lichttransmissie kan nog steeds worden verbeterd, net als de scattering van het licht. We zijn bezig met coatings die de warmte beter binnen houden in de winter en coatings die de warmte buiten houden in de zomer. Of met coatings waardoor je juist meer blauw of rood licht de kas inbrengt."

Logisch om als toeleverancier gecertificeerd te zijn
Het bedrijf bestaat volgend jaar zestig jaar. Bij de overname twee jaar terug sprak Lucien Knetemann al de wens uit om Glasimport Greenhouses te laten certificeren conform BRL 8001, oftewel HortiQ. "Uiteindelijk zijn het mijn klanten, de kassenbouwers, die het HortiQ-certificaat in het leven hebben geroepen. Dan vind ik het logisch dat je ook als toeleverancier van die kassenbouwers gecertificeerd bent. Met het certificaat stralen wij naar de buitenwereld uit dat wij onderdeel uitmaken van de keten en dat ook wij onze processen op orde hebben. Ik hoop dat de markt meer naar certificering gaat vragen en dat wij er een voorkeurspositie door krijgen."

Bewust zelf procedures beschrijven
Bij de aanvraag tot certificering speelde hij als directeur-eigenaar een prominente rol. Lucien: "Heel vaak staat de directie buitenspel bij dit soort processen. Ik heb er bewust voor gekozen om de procedures zelf te beschrijven. Ik ben bewust in het hart van het bedrijf gekropen. En juist door het zelf te doen heb ik een aantal interne processen kunnen verbeteren. Daar hebben we al een aantal aanpassingen in onze werkwijze aan overgehouden. Tegelijkertijd is het de basis geweest om een heel kwaliteitshandboek voor Glasimport Greenhouses te schrijven. Als een nieuwe medewerker er even induikt, ziet hij nu in één oogopslag hoe we te werk gaan."

Al na drie maanden leverde de voorbereiding succes op en kon de aanvraag voor certificering de deur uit. "Het was intensief, want mijn normale werk ging ook gewoon door. Ik ben er trots op dat we het met het hele team in korte tijd hebben bewerkstelligd. Van de auditor hebben we heel lovende woorden gekregen, dat iedereen zo betrokken was."

Bron:

Deel artikel