Herbruikbare tulpenhoes

Herbruikbare tulpenhoes

In samenwerking met ColorPack presenteert Paardekooper de Flower Eco Sheet, een herbruikbare tulpenhoes als alternatief voor papieren vellen. Met de Flower Eco Sheet bespaart ColorPack wekelijks 15 m3 papier(afval) per inpaklocatie en is de verwerkingstijd voor het interne transport in fust gehalveerd.

Het idee voor de herbruikbare tulpenhoes is afkomstig van Robin Barnhoorn, exportmanager bij ColorPack. Robin: “Ik stoorde mij al jaren aan de grote hoeveelheid papier die wordt weggegooid. Dus ik ging op zoek naar alternatieven. Geïnspireerd door een supermarkt bigshopper ontwikkelde ik een prototype. In samenwerking met Paardekooper is dit idee verder uitgewerkt tot een volwaardige, duurzame verpakkingsoplossing voor tulpenkwekers.”

50% minder verwerkingstijd
De Flower Eco Sheet is bestemd voor tulpentransport in alle soorten fust en vervangt het papieren tulpenvel. Jan van Dillewijn, Account Manager bij Paardekooper, zegt hierover: “Waar papieren vellen worden dichtgemaakt met tape, klemt de Flower Eco Sheet zichzelf dicht. Dit zorgt voor extra gebruiksgemak. Ook is er maar één herbruikbare tulpenhoes per fust nodig in plaats van twee. Dit zorgt voor minder handling en een halvering van het aantal loopgangen bij zowel het in- als uitpakken.”

Minder papier, minder kosten
De papieren vellen worden na gebruik weggegooid, in tegenstelling tot de Flower Eco Sheet, die naar verwachting minimaal vijf jaar mee kan gaan. Dit resulteert in een aanzienlijke materiaal- en kostenbesparing. Robin: “Wij werken nu twee jaar met de Flower Eco Sheet en besparen hiermee wekelijks tien 1,5-kuubcontainers aan papierafval per inpaklocatie. De kostenbesparing ligt met de huidige papierprijzen rond de € 2,40 per volle kar. Wij verwerken dagelijks zo’n 100 karren, dus je kunt je voorstellen dat de besparing behoorlijk is. De terugverdientijd is circa 14 weken bij een hergebruik van gemiddeld 28 keer.” Na elk seizoen moet de herbruikbare tulpenhoes worden gewassen. Dit kan in de bestaande wassystemen bij kwekers en exporteurs. Als de Flower Eco Sheet  end of life is, is deze na verwijdering van de aansnoerband volledig recyclebaar.

Kwaliteit
De herbruikbare tulpenhoes is gemaakt van hoogwaardig polypropyleen. Dit materiaal is recyclebaar, sterk en neemt geen vocht op. Dankzij de vezelige structuur blijven de bloemen goed op hun plaats. Het gebruik in de praktijk laat ook zien dat de nieuwe verpakking de kans op kromme stelen verkleint.

 

Bron:

Deel artikel