10 vragen over project Transparante Tuinder
Geplaatst op 03 april 2025

1) Wat houdt het project Transparante Tuinder in?
Het project Transparante Tuinder heeft een looptijd tot en met 2028. Binnen het project gaan ondernemers met innovatieve sensoren van Plant-E zelf de oppervlaktewaterkwaliteit meten rondom hun kassen. Dat moet telers helpen hun watersystemen lekvrij te krijgen en te houden. Uiteindelijk moet dat leiden tot verbetering van de kwaliteit van het oppervlaktewater in glastuinbouwgebieden.
2) Wie zijn er bij het project betrokken?
Transparante Tuinder is een samenwerking tussen ondernemers, kennisinstellingen en overheden. Deelnemende partijen zijn: Division Q, WUR Glastuinbouw uit Bleiswijk, Glastuinbouw Nederland, Plant-E, tuinbouwbedrijf KoppertCress, Stichting Kennis in je Kas (KIJK), het Hoogheemraadschap van Delfland en diverse glastuinbouwbedrijven.
3) Wat zijn de verwachtingen over het project?
Hoogheemraad Stijn van Boxmeer, die bij het Hoogheemraadschap van Delfland de waterkwaliteit van oppervlaktewateren in portefeuille heeft, hoopt dat het project een flinke stap vooruit zal betekenen in de waterkwaliteit van de glastuinbouwgebieden. “Nu meten we namelijk nog te veel gewasbeschermingsmiddelen en andere nutriënten in het oppervlaktewater. Als hoogheemraadschap voeren we metingen uit om de waterkwaliteit te monitoren, lekkages op te sporen en overtreders aan te pakken, maar dit doen we niet overal en niet continu. De kans bestaat dus dat wij, net als de verantwoordelijke tuinders, lekkages niet of pas laat opmerken. Het mooie aan het project Transparante Tuinder is dat de deelnemende tuinders straks via een dashboard real-time inzicht krijgen in eventuele lekkages. Als de meter dan uitslaat, kunnen zij gericht actie ondernemen om lekkages te stoppen en herhaling te voorkomen.”
4) Wat maakt dit project bijzonder?
Het bijzondere aan het project Transparante Tuinder is dat er realtime en continu gemeten gaat worden. Bart van Meurs, directeur van Division Q uit Monster, raakte vorig jaar in gesprek met het bedrijf Plant-E. “Bij Division Q ontwikkelen we, samen met partners, technische innovaties die de glastuinbouw verduurzamen. Plant-E is een Nederlandse startup die wereldwijd innovatieve sensoren plaatst op de meest uitdagende plekken. Bijzonder is dat hun sensoren continu meten en dat ze niet op batterijen werken, maar op energie uit levende planten en bacteriële processen in de bodem. Ik vroeg me dus meteen af: ‘Is dit iets voor de glastuinbouw?’ Zo zijn we in gesprek gegaan met de samenwerkingspartners van het project en is het balletje gaan rollen.”
5) Hoe is het project opgebouwd?
Het project Transparante Tuinder verloopt in vier fasen. De eerste fase, die met de kick-off van 17 maart van start ging, betreft de doorontwikkeling van de meetmethode. Jim van Ruijven, onderzoeker bij de WUR: “Wij onderzoeken onder andere welke stoffen de sensoren moeten kunnen meten. Daarnaast besteden we aandacht aan het meetnetwerk. Ondernemers kunnen namelijk efficiënter monitoren als zij bepaalde informatie hebben. Waar liggen bijvoorbeeld mijn hoofd- en deelleidingen? Hoe kunnen lekkages in het oppervlakte- of grondwater terechtkomen? Waar liggen de grootste risico’s? Zo bepalen we wat de beste plekken zijn om sensoren te plaatsen.”
Lees hier verder