Analist Rabobank: '2024 wordt tussenjaar'

Analist Rabobank: '2024 wordt tussenjaar'

Hoe gaat de wereldeconomie zich op korte en lange termijn ontwikkelen en wat betekent dat voor de kansen van tuinbouwtechniek? Tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst voor toeleveranciers in de glastuinbouw in het World Horti Center op 10 januari schetste Menno Middeldorp (Rabobank) een kort en krachtig beeld van de belangrijkste ontwikkelingen.

Voordat de aanwezigen tijdens de nieuwjaarsborrel met elkaar proostten op een goed en gezond 2024 nam hoofdanalist Menno Middeldorp van Rabobank Nederland de aanwezigen in vogelvlucht mee langs de hoofdlijnen van de macro-economie wereldwijd. Menno Middeldorp, hoofdeconoom van Rabobank Nederland belichtte alle macro-economische ontwikkelingen op korte en lange termijn in een notedop. Hij beschreef de cyclische bewegingen in de economie met geologische processen als metafoor. “Langzaam verschuivende aardplaten botsen soms. Dat levert zowel kansen als bedreigingen op. Kijk naar de spanningen tussen de VS en China. Dat brengt veel interessant ontwikkelingen mee. Het leidt tot verschuivingen die zowel kansen als bedreigingen meebrengen.”

Renteontwikkeling
Middeldorp besprak voor de korte termijn eerst de ontwikkeling van de rentestand. “De inflatie in Noord-Amerika en Europa heeft geleid tot een sterke rentestijging. Dat maakt geld lenen duurder en investeren dus ook. De renteverhogingen werken door met een vertraging van 1 á 2 jaar, dus die uitwerking is nog niet voorbij. De impact op het investeringsniveau zal dit jaar het hevigst zijn. Je kunt daarom een flinke dip verwachten, maar het goed nieuws is dat we in 2025 weer een opwaartse economische spiraal kunnen verwachten.”

De economisch analist stelt dat de centrale banken in de inflatiestrijd aan de winnende hand zijn en dat de stijgingen zijn ‘uitgepiekt’. “De rente zal iets dalen, al betekent dat niet dat we teruggaan naar die uitzonderlijk lage rentes van een paar jaar geleden. Maar in 2025 komt de inflatie weer op een stabiel niveau.” 2024 is duidelijk te typeren als een tussenjaar, volgens Middeldorp.” We hebben een flinke loonstijging gezien die nog iets doorloopt en als de inflatie afvlakt zal dat een goed effect hebben op de koopkracht. De consument wordt de drijvende kracht van enig herstel van de economie.”

De nieuwjaarsborrel in het WHC werd georganiseerd door de AVAG, Dutch Greenhouse Delta, Hortiheroes, InnovationQuarter en World Horti Center.

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v