'Ban op bloemen is vooral keuze uit onwetendheid'

'Ban op bloemen is vooral keuze uit onwetendheid'

Op 21 oktober jl diende de PvdD in de gemeente Zutphen een motie in om niet langer een bos bloemen als geschenk te geven. Deze motie is door de gemeenteraad aangenomen. De sierteeltsector - van kwekers tot aan bloemisten - is zeer verbaasd over deze stap, mede gezien het feit dat hier eenzijdig en gekleurd naar een bos bloemen wordt gekeken. Dat laten Glastuinbouw Nederland, Koninklijke Vereniging Bloemist Winkeliers (VBW), Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB), Royal FloraHolland, Tuinbranche Nederland en Bloemenbureau Holland in een reactie.

"Bloemen dragen direct en positief bij aan het welzijn van de mens. Ze zorgen voor een blij en ontspannen gevoel en zorgen voor sociale verbinding - factoren die steeds relevanter worden in de huidige tijd - en zijn daarmee veel meer dan alleen een fleurig cadeau. Het is wetenschappelijk onderbouwd welke positieve effecten bloemen hebben op het fysieke en mentale welzijn van de mens. Uit reacties in de media blijkt dat Nederlandse burgers er net zo over denken. Zij ervaren het besluit van de gemeente Zutphen veelal als betutteling en laten in hun reacties blijken het geven en ontvangen van bloemen enorm te waarderen."

Ambitie
"De sierteeltsector is volop in transitie. Door aanzienlijk te investeren in duurzame technologieën en nieuwe methoden zet de sector flinke stappen. Ze bant fossiele brandstoffen en chemische gewasbescherming steeds verder uit. Zo zet de sector zich in voor een groene toekomst waarin zowel de economie als de natuur floreert.
Energiebesparing en CO2-emissie zijn onderwerpen waar de sector al jaren dagelijks mee bezig is en inmiddels al veel stappen in heeft gezet. Daarvoor heeft de glastuinbouw een convenant met de rijksoverheid afgesloten met als doel een klimaatneutrale glastuinbouw in 2040, wat veel eerder is dan andere sectoren. De glastuinbouw streeft er bovendien naar om in 2030 tot een teelt te komen die vrijwel emissieloos is als het gaat om gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. Daarvoor worden steeds meer biologische beschermingsmiddelen en bestrijders gebruikt zoals sluipwespen en roofmijten om schadelijke insecten tegen te gaan. Met deze natuurlijke vorm van bestrijding ligt Nederland ver voor op andere landen."

De organisaties geven aan dat verduurzaming een kernambitie is van de Nederlandse sierteeltsector en verdere verduurzaming is iets waar de sector zich elke dag hard voor maakt. "Hiervoor wordt intensief samengewerkt binnen en buiten de keten. De relevantie, transitie en de inspanningen zijn helaas nog niet altijd bekend. Het is in dit geval jammer dat er op basis van onwetendheid keuzes worden gemaakt, waarbij men voorbij gaat aan de positieve effecten van een bos bloemen op het welzijn van ieder mens!"

Bron:

Deel artikel