Duurzame en datagedreven pot- en perkplantensector

Duurzame en datagedreven pot- en perkplantensector

Op de jaarlijkse Pot- en Perkplantendag, georganiseerd door Glastuinbouw Nederland, Delphy en Kas als Energiebron, kwamen telers, leveranciers, en innovators samen om de nieuwste ontwikkelingen in de glastuinbouwsector te bespreken. Met een sterke focus op duurzaamheid, datagedreven telen en regelgeving zoals CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), stond de dag in het teken van de toekomst van de pot- en perkplantensector.

Modellen die de plantengroei voorspellen op basis van omgevingsfactoren en sensordata, waren een belangrijk gespreksonderwerp. Deze modellen, gekoppeld aan nauwkeurige klimaatgegevens, geven telers meer grip op het groeiproces en dragen bij aan het behalen van duurzame teeltdoelen. Innovatieve modellen zorgen voor een verbeterde efficiëntie, minder grondstofgebruik en een betere kwaliteit van het product.

Duurzame alternatieven voor veen
Een ander relevant thema was het gebruik van duurzame alternatieven voor veen in potgrond. Met de toenemende druk op de sector om CO₂-uitstoot te verminderen, wordt gezocht naar veenvervangers zoals kokos, compost en houtvezels. RHP deelden de laatste ontwikkelingen op dit gebied hierbij, wordt gekeken naar de beschikbaarheid van deze alternatieven en de milieu impact en welke invloed dit op de kwaliteit van de teelt heeft.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel