Gnatrol SC bestrijdt muggenlarven in België

Gnatrol SC bestrijdt muggenlarven in België

Aangevreten wortels, verwelkte planten en groeivertraging. De rouwmug/sciaravlieg is een vervelende plaag in verschillende sierteeltgewassen. Naast de inzet van onze bekende natuurlijke vijanden, laat ook biologisch larvacide Gnatrol® SC goede resultaten zien. Dit bacteriepreparaat werkt specifiek op de vraatzuchtige larven.

Rouwmuggen houden van een vochtige, warme en donkere omgeving. Ze leggen hun eitjes daarom het liefst bij de wortels van de plant. De larven kunnen van daaruit gelijk met hun verwoestende werk starten. Hun vraat aan de wortels leidt tot directe schade met verwelking en soms zelfs plantsterfte als gevolg. Vooral jonge planten, stekken en zaailingen zijn hier gevoelig voor. Indirect kunnen ook schimmelziekten optreden.

IPM strategie
Met een doordachte mix van verschillende biologische producten, kunnen telers de strijd tegen deze plaag winnen. Het start met een zo vroeg mogelijke detectie van de plaag, bijvoorbeeld met onze gele vangplaten en vanglinten. Worden er adulte rouwmuggen waargenomen, dan weten Steinernema-System (nematoden), Hypoaspis-system (bodemroofmijten) en Atheta-system (bodemroofkevers) de populatie flink te minimaliseren. Ook Gnatrol® SC speelt een belangrijke rol in deze strategie.

Snelle sterfte
Gnatrol SC bevat sporen en eiwitkristallen van de bacterie Bacillus thuringiensis subsp. israelensis stam AM65-52. Wanneer muggenlarven deze stoffen opnemen tijdens het voeden, zullen zij na 2 tot 24 uur sterven. Want eenmaal in het darmstelsel wordt Gnatrol® SC afgebroken tot toxinen die zich specifiek op de darmwand binden. Uiteindelijk weet het de darmcellen te vernietigen en sterft het plaaginsect. Daarbij geldt: jongere larven zijn gevoeliger voor het product dan oudere.

Rouwmug uitsluiten
Biobest is blij Gnatrol SC te kunnen aanbieden aan haar telers. Met deze aanvulling kunnen we de rouwmug nog meer uitsluiten. Een ander belangrijk pluspunt: het werkingsmechanisme van Gnatrol SC steunt op verschillende toxinen waardoor het product minder gevoelig is voor resistentieontwikkeling. Zowel grondbehandelingen (spuiten of aangieten) als druppelbehandelingen zijn mogelijk.

Bron:

Deel artikel