Vangplaten ondersteunen besluitvorming in tomaten
Geplaatst op 16 februari 2023
In de tomatenteelt wordt Bug-Scan Yellow gebruikt om wittevliegpopulaties tijdig op te sporen en te monitoren. De vangplaten zijn gemaakt van duurzaam gerecycled plastic en zijn aan beide kanten voorzien van een niet-giftige lijm die lang houdbaar blijft.
“We raden aan om 40 platen per hectare te plaatsen. Idealiter wordt er per kap 1 rij uitgekozen waarin de vangplaten worden opgehangen”, aldus Hellemons. “Zorg ervoor dat er zich zowel aan het einde van elke rij als vooraan in de rij een vangplaat bevindt. Hang ze dicht bij de kop van de plant. De gebruiksvriendelijke Bug-Scan® Yellow vangplaten zijn uitgerust met een geïntegreerde haak, waardoor ze snel en gemakkelijk aan de gewasdraad kunnen worden opgehangen en weer worden verwijderd.”
“Als de wittevliegpopulatie bijzonder hoog is, is het verstandig om de platen ten minste om de twee weken te vervangen. Voor telers is het bovendien het overwegen waard om Bug-Scan® Roll Yellow te installeren: een vangrol met een groot oppervlak.”
Snelle opsporing van Tuta
De tomatenmineermot (Tuta absoluta) daarentegen wordt aangetrokken door de kleur zwart, waardoor het gebruik van de Biobest sticky trap black noodzakelijk is. “Bij onze zwarte vangplaten gebruiken we feromoondopjes om de mannelijke motten aan te trekken”, zegt Hellemons. “Deze vangplaten zijn iets groter om een optimale vangst te waarborgen, en moeten horizontaal worden geïnstalleerd.”
Zo goed mogelijk monitoren
“Om de ernst van de plagen die zijn overgebleven van de vorige gewassen te meten, is het noodzakelijk om vóór de komst van het nieuwe gewas te beginnen met monitoren”, adviseert hij. “Om een nauwkeurig overzicht te krijgen van de plaagpopulaties en de hoeveelheid nuttigen zoals Macrolophus-System, moeten de vangplaten wekelijks worden gemonitord.”
Nieuwe innovaties die van pas kunnen komen
“Met behulp van kunstmatige intelligentie zijn we bezig met de ontwikkeling van Trap-Eye, waarmee plagen en nuttige insecten op vangplaten automatisch kunnen worden geteld. Daarnaast detecteert het nieuwe PATS-C monitoringsysteem ‘realtime’ vliegende plaaginsecten in de kas, zoals Tuta absoluta. Hierdoor kunnen nuttige insecten eerder en nauwkeuriger worden ingezet.”
PATS, een bedrijf dat high-tech technologie gebruikt om het IPM-proces te optimaliseren, heeft PATS-C ontwikkeld dat automatisch plagen in de lucht opspoort die 's nachts actief zijn. Het systeem verzamelt dagelijks gegevens en verschaft met hoge regelmaat informatie over de aanwezigheid van plagen, de ontwikkeling van populaties en andere gedragskenmerken die nuttig zijn voor het optimaliseren van IPM-programma’s.
“PATS-C detecteert plagen tot een generatie eerder en kan tot 6 weken winst opleveren voor bestrijdingsprogramma's”, zegt Hellemons. “Uiteindelijk blijven een snelle opsporing en continue monitoring van plagen de sleutel tot de tijdige invoering van op maat gemaakte biologische bestrijdingsprogramma's.”