Nauwere samenwerking met Duitse sierteeltsector

Nauwere samenwerking met Duitse sierteeltsector

De Nederlandse en Duitse glastuinbouw zijn nauw met elkaar verweven. Zeker in de regio Maas-Rijn. Onder het motto ‘grenzeloze sierteelt’ trokken Duitse siertelers tijdens hun jaarlijkse congres daarom ditmaal over de grens voor een kennismaking met Glastuinbouw Nederland en zijn leden. Centraal tijdens deze ontmoeting stond de Nederlandse inzet op energie met het convenant, gewasbescherming, verpakkingen en samenwerking op de Europese lobby. Daarnaast werden in de Limburgse kassen de laatste ontwikkelingen in de Nederlandse en Europese politiek besproken.

Het Bundesverband Zierpflanzen (BVZ) is als vakgroep van het Zentralverband Gartenbau (ZVG) de branchevereniging van Duitse siertelers. Ieder jaar organiseert BVZ samen met ZVG ergens in Duitsland zijn algemene ledenvergadering. Gezien de intensieve samenwerking tussen Glastuinbouw Nederland en ZVG in Brussel, bezochten leden van de Duitse branchevereniging dit jaar de glastuinbouw in Nederland.

Bestuurlijke samenwerking
Een van de onderdelen was een excursie Brightlands Campus Greenport Venlo, waar de groep door Adri Bom-Lemstra werd ontvangen. Naast uitleg over het energieconvenant besprak Bom-Lemstra de laatste ontwikkelingen rond een mogelijke ETS-2-opt-in en de bijmengverplichting groen gas. Voor de voorzitter van Glastuinbouw Nederland was dit gesprek bovendien een goede gelegenheid om kennis te maken met de nieuwe besturen van BVZ en ZVG. De besturen spraken af om samen ook bestuurlijk intensiever op te trekken op EU-niveau om de sierteelt en glasgroente daar beter op de kaart te zetten.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel