Masterplan Internationale Werknemers in de maak
Geplaatst op 09 november 2020
Internationale werknemers moeten met respect worden behandeld. De ondernemersgroep Arbeidsmarkt en Onderwijs van Glastuinbouw Nederland heeft daar een duidelijke visie op geformuleerd.
Bij goed werkgeverschap wordt geen onderscheid gemaakt tussen medewerkers op de loonlijst en mensen die via een uitzendbureau in de sector werken. Uit een enquęte van Glastuinbouw Nederland onder haar leden, blijkt dat 81% van de respondenten uitzendkrachten betrekt bij reguliere activiteiten en laat samenwerken met het personeel dat in loondienst is. 11% van de leden geeft aan dat deze werknemers worden betrokken bij de personeelsvertegenwoordiging of ondernemingsraad. 15% van de leden biedt daarnaast arbeidsmigranten die op de eigen loonlijst staan huisvesting aan. Gecertificeerde huisvesting is hierbij het uitgangspunt. Daarbij is in de cao opgenomen dat er alleen mag worden gewerkt met uitzendbureaus die SNA gecertificeerd zijn en dat telers ervoor moeten zorgen dat de uitzendkrachten conform de Cao glastuinbouw worden betaald. Kortom, er is teeltbedrijven veel aan gelegen het de internationale werknemer naar de zin te maken. Ondernemers begrijpen als geen ander het belang van deze groep voor de glastuinbouwsector.
Aandeel flexibele arbeid
In de glastuinbouw loopt in pieken het aantal werknemers in een jaar op tot 125.000 (2018) Het aantal flexibele krachten is 72% (90.000) van het totale aantal werkenden in een jaar en tenminste 80% (72.000) is internationale werknemer. Daarvan werken er ongeveer 38.000 jaarrond in de sector.
Een grote groep internationale werknemers wil niet in vast dienstverband werken. Dat facet moet niet worden onderschat. Deze medewerkers willen terug naar het land van herkomst als er voldoende is verdiend en zien een vast dienstverband als belemmering.
Anderzijds werkt de sector, samen met bijvoorbeeld de Gemeente Den Haag en het Westland, aan een project om mensen die langdurig in de bijstand zitten in de glastuinbouwsector aan het werk te krijgen. Maar veelal is een financiële prikkel van een paar euro onvoldoende om hen daartoe te bewegen. Meer loon is ook niet de oplossing als veel van een eventuele loonsverhoging middels extra belasting weer aan de overheid moet worden afgedragen voor regelingen waar werknemers niet direct het nut van in zien.
Lees hier verder
Bron: Goedemorgen
Meer nieuws