Softlaunch Cf2Go-sensor tijdens HortiContact

Softlaunch Cf2Go-sensor tijdens HortiContact

Tijdens HortiContact 2025 introduceert PhenoVation een innovatieve doorbraak op het gebied van sensortechnologie: de Cf2Go-sensor, een geavanceerde sensor die de fotosynthese-efficiëntie van gewassen realtime meet. De sensor, ontwikkeld door PhenoVation, verzamelt data die naadloos wordt geïntegreerd en gevisualiseerd in het MyLedgnd-platform.

Deze technologie biedt telers nieuwe mogelijkheden om hun teeltprocessen te optimaliseren en de groeiomstandigheden in hun kassen preciezer dan ooit te beheren. De Cf2Go-sensor wordt tijdens HortiContact in Gorinchem voor het eerst aan het publiek gepresenteerd als onderdeel van een softlaunch. De officiële marktintroductie volgt in juni 2025.

Een nieuwe standaard in precisieteelt
De Cf2Go-sensor biedt telers een innovatieve oplossing voor het meten van fotosynthese-efficiëntie zonder fysiek contact met het gewas. De sensor kan tot 100 centimeter van de plant nauwkeurige metingen uitvoeren, wat niet alleen flexibiliteit biedt, maar ook een vollediger beeld geeft van wat er in de kas gebeurt. Hierdoor kunnen telers sneller inspelen op veranderingen en risico’s, zoals lichtstress of overbelichting voorkomen.

"Met de Cf2Go brengen we precisieteelt naar een hoger niveau. Door cruciale parameters zoals fotosynthese-efficiëntie en Daylight Integral (DLI) realtime te meten, kunnen telers eenvoudig beslissingen nemen over bijvoorbeeld schermen of belichting. Dit bespaart niet alleen energie, maar leidt ook tot betere gewasprestaties en een hogere opbrengst," aldus Vincent Jalink van PhenoVation.

Het unieke ten opzichte van andere fotosynthesesensoren is dat niet alleen wordt gemeten hoe efficiënt de plant licht omzet in bruikbare energie (Fv/Fm, maximale fotosynthese-efficiëntie), maar ook de NPQ(t), wat waardevolle inzichten geeft in hoe efficiënt een plant overtollige energie kan dissiperen door het om te zetten in warmte, zonder schade aan zijn cellen te veroorzaken. Daarnaast biedt de sensor TFm-metingen, waarmee stress in planten tot wel een uur eerder kan worden gedetecteerd dan met Fv/Fm.

De sensor is geschikt voor stationair gebruik, maar kan ook op bewegende systemen, zoals spuitbomen, worden gemonteerd. Bovendien zal de Cf2Go 30% goedkoper zijn dan zijn voorganger, de CropObserver, waardoor geavanceerde fotosynthesemeting nu voor een bredere groep kwekers toegankelijk wordt. De sensor kan bovendien via een standaard TCP/IP-protocol eenvoudig worden aangestuurd door elke PLC of computer die de kweker al gebruikt.

Geen AI of voorspellingen
De sensor is zowel geschikt voor belichte als onbelichte teelten en kan worden toegepast in een breed scala aan gewassen, zoals tomaat, paprika en potplanten. Wat de Cf2Go verder onderscheidt, is het gebruik van geavanceerde technologie die complexe berekeningen uitvoert zonder de noodzaak van kunstmatige intelligentie. Dit resulteert in betrouwbare en nauwkeurige meetresultaten, zonder de risico’s van interpretatiefouten. "Wat de Cf2Go echt onderscheidt, is dat we geen kunstmatige intelligentie gebruiken om plantgezondheid te voorspellen. We meten de plantgezondheid direct, wat zorgt voor grote betrouwbaarheid en precisie," zegt Vincent Jalink.

Integratie en datavisualisatie in MyLedgnd
De data die wordt verzameld door de Cf2Go-sensor wordt weergegeven in het online data-integratieplatform MyLedgnd. Alle door de sensor verzamelde data wordt direct verwerkt en overzichtelijk gepresenteerd in het MyLedgnd-portaal. Dit geeft telers niet alleen inzicht in hun teeltprocessen, maar ook de mogelijkheid om datagedreven beslissingen te nemen, zoals het aanpassen van schermen, belichting of andere belangrijke teeltparameters. "Bij Ledgnd kijken we altijd naar innovatieve oplossingen die de sector vooruithelpen," zegt Ramon van de Vrie van Ledgnd. "De Cf2Go-sensor meet op een groot oppervlak valide FV/FM-waarden, wat ervoor zorgt dat je hier daadwerkelijk sturingen op kunt inregelen."

Wat deze sensor uniek maakt, is dat er niet alleen naar omgevingsdata wordt gekeken, maar dat telers echt inzicht krijgen in hoe het gewas zelf reageert op zijn omgeving. Door de data van de Cf2Go direct te integreren in MyLedgnd, krijgen telers een compleet beeld: van de fotosynthese-efficiëntie van het gewas tot de invloed van licht en temperatuur. Dit stelt hen in staat om actie te ondernemen op basis van realtime meetgegevens, zoals het optimaliseren van schermen of belichting, precies afgestemd op de behoeften van de plant.

"Uiteindelijk gaat het erom dat we met deze combinatie complexe meetdata omzetten in bruikbare inzichten die direct waarde toevoegen aan de dagelijkse praktijk van de teler," aldus Ramon van de Vrie. Door de integratie van de Cf2Go-sensor in MyLedgnd worden nieuwe mogelijkheden gecreëerd om gewasgezondheid en teeltprestaties op een volledig nieuwe manier te monitoren en te verbeteren.

Softlaunch tijdens HortiContact 2025
Tijdens HortiContact 2025, die plaatsvindt van 18 tot en met 20 februari in Gorinchem, kunnen bezoekers de Cf2Go-sensor voor het eerst live zien. PhenoVation (D09) en Ledgnd (D06) bevinden zich naast elkaar, vlak bij de ingang. Tijdens de demo’s op beide stands is te zien hoe de sensor werkt en hoe de data eruitziet. Bezoekers krijgen de mogelijkheid om de sensor van dichtbij te bekijken en te ontdekken hoe deze technologie een verschil kan maken in hun teeltproces. De softlaunch vormt de eerste stap richting de officiële lancering van de Cf2Go-sensor, die gepland staat voor juni 2025. De sensor zal vanaf dat moment ook te koop zijn. Tot die tijd blijft PhenoVation samenwerken met geselecteerde testklanten om de sensor verder te optimaliseren.

Bron:

Deel artikel