'Nog wereld te winnen op gebied van water'

'Nog wereld te winnen op gebied van water'

Water is de basis voor een gezond gewas. Maar het is ook zoiets vanzelfsprekends dat het soms niet de aandacht krijgt die het verdient. Hoewel Dick Breugem en Bas Vriend dat begrijpen, willen ze dat wel veranderen.

Ook bij groeispecialist Van Iperen was ‘waterkwaliteit en hygiëne’ lange tijd een wat ondergeschoven kindje. Er was één man die zich fulltime met de materie bezighield. De afgelopen jaren heeft het onderwerp steeds meer belangstelling gekregen. Vandaag de dag is dat wel anders. Vier technisch specialisten rijden dagelijks langs telers die problemen hebben met hun water of die juist willen voorkomen. Productmanager Dick Breugem speurt doorlopend bij leveranciers en telers naar middelen en methoden om de waterkwaliteit en hygiëne naar een hoger plan te krijgen. Hij en zijn collega’s zijn dagelijks in de weer om de enorme hoeveelheid data die Van Iperen via ‘Mijn Water’ bij klanten ophaalt te analyseren en te vertalen naar praktische adviezen.

Dat water niet bij iedereen hoog op het prioriteitenlijstje staat is verklaarbaar. Vraag je een teler wat hij belangrijk vindt, dan zal hij beginnen met het bestrijden van plagen. Bemesting is een ander punt, want als daar iets misgaat zie je meteen de consequenties. Maar water? “Ja, ik geef m’n water en dat is het wel...” luidt vaak de reactie. “Terwijl er juist met water nog een wereld te winnen valt,” aldus Breugem in KAS Magazine. “Pakweg tien jaar geleden had je nog de beschikking over voldoende middelen om ziekten en vervuiling te bestrijden. Maar die ‘back-up’ wordt steeds minder. Om de weerbaarheid van een gewas optimaal te krijgen moet alles kloppen, dus ook de waterkwaliteit.”

Lees het volledige artikel

Bron: KAS Magazine

Deel artikel